Кестените – вкусната есенна ядка с мощни лечебни свойства
октомври 27, 2025Кестенът е чудесен източник на енергия, протеини, въглехидрати и куп витамини, които укрепват имунната система и поддържат добро здраве.
Кестените – един от символите на есента – от векове се ценят не само заради вкуса си, но и заради впечатляващите си хранителни и лечебни свойства. Днес науката потвърждава онова, което древните народи отдавна са знаели: кестенът е пълноценна храна и природен стимулатор на имунната система.
Съществуват два основни вида кестени – сладък (Castanea sativa) и див, известен още като конски кестен (Aesculus hippocastanum). Първият се консумира като храна и намира широко приложение в кулинарията, докато вторият има основно лечебно приложение и присъства в редица натурални препарати за подобряване на кръвообращението и облекчаване на венозни възпаления.
Сладкият кестен – витаминозна и енергийна бомба
Хранителният профил на сладкия кестен е впечатляващ. Около 54% от плода е вода, а основният му компонент е нишестето – близо 40%. Освен това съдържа белтъчини, целулоза, естествени захари и минимално количество мазнини. Богат е на калций, калий, фосфор, мед, манган и желязо, както и на почти всички витамини от група B, включително фолиева киселина (витамин B9) – рядкост сред ядките.
За поддържане на оптимални нива на витамини и минерали специалистите препоръчват прием на около 80–100 грама печени или варени кестени дневно. Те съдържат и витамин C – средно около 25 мг на 100 г пресен продукт – което ги отличава от повечето други ядки.
Заради високата си енергийна стойност – около 180 килокалории на 100 грама – кестените са особено подходящи за деца, спортисти и хора с повишено физическо натоварване. Благодарение на ниския си гликемичен индекс те могат да се консумират умерено и от хора с диабет.
Кой е най-добре да яде кестени?
Кестените се препоръчват при анемия, мускулна слабост, изтощение и по време на възстановителни периоди. Те стимулират производството на енергия, подпомагат нервната система и допринасят за стабилизиране на кръвното налягане и сърдечния ритъм благодарение на съдържанието си на калий и магнезий.
Конският кестен – мощно лечебно средство
В народната медицина плодовете и цветовете на конския кестен се използват от векове за укрепване на кръвоносните съдове и подобряване на венозния тонус. Активното съединение есцин, съдържащо се в екстракта, доказано намалява отоци и възпаления при разширени вени, хемороиди и тромбофлебити.
Чаят от кестени се прилага при кашлица, бронхит и астма, а кестеновият мед е известен със своята антиоксидантна активност и благоприятно действие върху храносмилателната и сърдечно-съдовата система.
Поради ниското си съдържание на натрий, кестените са подходяща храна за хора с бъбречни или сърдечносъдови заболявания. Фибрите в тях понижават холестерола и подпомагат доброто храносмилане.
Експертите съветват кестените да се консумират самостоятелно, без да се комбинират с други храни, за да се улесни усвояването им. Независимо дали се пекат, варят или пюрират, те остават перфектен есенен източник на енергия и хранителни вещества, който свързва кулинарната традиция с науката за здравословното хранене.


