20-годишен американец се подложи на изследване, доказващо, променят ли здравето ни ултрапреработените храни
ноември 25, 2024Научен експеримент изследва как тези храни, които съставляват 70% от хранителната ни верига, влияят върху телесното тегло, метаболизма и бъдещите хранителни препоръки.
20-годишният Сам Срисата отдава месец от живота си на изследване, което може да оформи бъдещето на хранителните препоръки в САЩ. Анализът проследява въздействието на ултрапреработените храни, които съставляват около 70% от хранителните доставки в страната, пише CNN.
Всяка сутрин в болничната си стая Срисата преминава през стриктни изследвания – измерване на теглото, вземане на проби от кръв и анализ на метаболизма му. Той и още 35 доброволци прекарват четири седмици в Метаболитната клинична изследователска единица на Националния здравен институт в Бетезда, Мериленд, за да установят как ултрапреработените храни влияят на здравето.
Какво представляват ултрапреработените храни?
Според ръководителя на изследването д-р Кевин Хол, тези храни са индустриално произведени с рафинирани съставки и добавки, които обикновено не се срещат в домашни кухни или ресторанти. Те често са създадени така, че да достигнат „точката на блаженство“ – идеална комбинация от сол, захар и мазнини, която ги прави трудно устоими.
Рискове от ултрапреработените храни
Изследванията показват, че консумацията на повече ултрапреработени храни увеличава риска от затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, рак и дори депресия. Тези храни често съдържат високи нива на добавена захар, мазнини и сол, но са бедни на фибри и натурални съставки.
Противоречия и забавяне на регулациите
Не всички ултрапреработени храни имат еднакъв ефект, което усложнява регулациите. Д-р Хол и неговият екип се опитват да разберат защо някои от тях водят до преяждане и наддаване на тегло. В предишно изследване те установяват, че хората консумират средно 500 калории повече дневно, когато са на ултрапреработена диета.
Какво следва?
Данните от това изследване ще допринесат за бъдещите хранителни препоръки в САЩ за периода 2025–2030 г. Макар доказателствата за вредите от ултрапреработените храни да нарастват, изследванията са скъпи и трудни за провеждане.
„Трябва да разберем как хранителната среда формира здравето ни и как можем да подобрим хранителните доставки в бъдеще,“ казва д-р Хол.
Тази работа е само част от пъзела, но тя може да промени начина, по който възприемаме ултрапреработените храни и тяхната роля в здравето ни.
Превод и редакция: MEDIAMALL.info/ Николай Самоковски