Човешки останки са открити сред отломките на “Титан” (СНИМКИ)

Човешки останки са открити сред отломките на “Титан” (СНИМКИ)

юни 29, 2023 0 By sredata

Ще бъдат изследвани и може да допринесат за установяване на причините за трагедията

Извадиха отломки от подводницата „Титан” на сушата. Сред тях са открити предполагаеми човешки останки, които ще бъдат изследвани и може да допринесат за установяване на причините за трагедията, съобщи в изявление бреговата охрана на САЩ, предаде БТА.

„Тези останки и намерените отломки ще бъдат анализирани, което трябва да осигури „решаващи елементи за разбирането на причината за тази трагедия“, заяви Джейсън Нойбауър, който ръководи разследването на бреговата охрана по въпроса.

„Титан“, малък подводен апарат с дължина около 6,5 метра, управляван от частна компания, се потопи на 18 юни, за да наблюдават пътниците му останките на „Титаник“, и трябваше да се появи на повърхността седем часа по-късно, но контактът с него беше изгубен по-малко от два часа след тръгването му.

 След това е предприета мащабна спасителна операция в опит да бъдат спасени пътниците. Той е трябвало да има запаси от въздух за 4 дни, но се оказва, че малко след гмуркането си е бил ударен от „катастрофална имплозия“, която е убила всичките петима пътници на място.

Отломките от „Титан“, открити на морското дъно на около 500 метра от останките на „Титаник“ и на дълбочина от почти 4000 метра, бяха извадени на брега вчера в Сейнт Джонс, Нюфаундленд, в Източна Канада. Сега предстои да бъдат прехвърлени от кораб на американската брегова охрана до пристанище в САЩ, където следователите ще могат да ги анализират.

Снимки: corriere.it