Франция разстила червен килим за държавното посещение на британския крал Чарлз Трети в най-величественя и емблематичен паметник- Версайският дворец

Франция разстила червен килим за държавното посещение на британския крал Чарлз Трети в най-величественя и емблематичен паметник- Версайският дворец

септември 19, 2023 0 By Desi

Тридневното посещение на крал Чарлз и кралица Камила в Париж и Бордо, което започва в сряда, включва грандиозна вечеря във Версай в присъствието на над 150 гости в Огледалната зала.

Това се случва в момент, когато Версайският дворец току-що отвори за посетители галерията, която проследява историята му – от неговото създаване като скромна ловна хижа през 1623 г. до ключовите дипломатически събития от миналия век – включително посещенията на предшествениците на Чарлз.

От кабинета на френския президент Еманюел Макрон обявиха, че вечерята в сряда повтаря държавното посещение на кралица Елизабет Втора през 1972 г., когато тя е била посрещната в двореца от президента Жорж Помпиду. Според канцеларията на Макрон крал Чарлз е харесал идеята да тръгне по стъпките на майка си.

Елизабет Втора е посещавала Версайския дворец и през 1958 г. и 10 години преди това, когато все още не е кралица.Обикновено изпълнена с хаотична тълпа от снимащи се туристи от цял свят, Огледалната зала ще бъде затворена за посетители в сряда, за да се подготви за кралския банкет. Все още не са предоставени подробности за менюто, но френското президентство заяви, че то ще бъде възможност да се демонстрират културните и гастрономическите постижения на Франция.

Посещението на Чарлз Трети ще стане част от дългата история на двореца, започваща от крал Луи XIII, през Френската революция и стигаща до съвременността, която е представена на приземния му етаж в новооткритата Галерия за историята на двореца.

Дворецът има 2300 стаи, разположени на площ от 63 154 кв. м.

Източник: БТА

Снимка: БТА