Три водещи версии се разглеждат за падналия хеликоптер край Гърмен

Три водещи версии се разглеждат за падналия хеликоптер край Гърмен

септември 23, 2023 0 By sredata

Пилотът бе открит мъртъв

Работи се по три основни версии за инцидента с падналия край Гърмен хеликоптер, при който загина пилот.

Това заяви Христо Христов, директор на „Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт“, в ефира на бТВ. 

„Може да е временна загуба на ориентировката във връзка с влошените метеорологични условия в района на полета – може би гъста димка, мъгла или не ниска облачност. Втората вероятна причина – това е технически отказ може би на двигател или системите за управление. Третата версия е влошено здравословно състояние на пилота по време на излитането“, обясни той. 

Частен хеликоптер изчезна вчера край село Гърмен, а малко след 19 ч. пилотът беше открит мъртъв. Машината е паднала в дере. Правят се опити да бъде извадено тялото на пилота, но теренът е труднодостъпен. 

Христов обясни, че подобни машини нямат черни кутии, а разследването може да продължи до година. 

„По международните стандарти такова разследване продължава до една година. Може и да се удължи, като се прави временен доклад“, добави той.

Предстоят огледи на мястото край Гърмен, където вчера се е разбил селскостопанския хеликоптер. Пилотът е загинал. Тялото му все още е на мястото на инцидента, предаде NOVA. 

Машината се е разбила на 1-2 км от Гърмен – в труднодостъпно дере. Възможно е гъстата мъгла в района вчера сутринта да е в основата на инцидента. Хеликоптерът е бил нает от горското стопанство, за да пръска срещу вредители. 

Моделът на машината е „Робинзон” и тя е собственост на частна авиокомпания, която е подала сигнала за неговото изчезване. Частният вертолет е бил нает от Югозападното държавно предприятие в петък сутринта, за да пръска селскостопански култури. През последните няколко дни машината е правила именно това в района на Гърмен и Сатовча. 

Тя е излетяла от Гърмен към Цалапица в 7.35 ч. в петък сутринта. Следите ѝ се губят, след като прелетяла около 5 км. На борда ѝ е бил само пилотът. Хеликоптерът е използвал стадиона в Гърмен като площадка за излитане и кацане.