СОС гласува бюджета на София

СОС гласува бюджета на София

септември 14, 2023 0 By sredata

Днес Столичният общински съвет ще гласува бюджета на София за тази година. От дебата в СОС ще се реши дали ще бъде одобрен проектобюджетът в размер на 2,5 млрд. лв., внесен от екипа на настоящия кмет Йорданка Фандъкова. Гласуването се случва месец и половина преди предстоящите местни избори.

Кметът вече коментира, че предложеният бюджет не е „бюджет на Фандъкова“ и, че ако той не бъде приет, наследникът ѝ много трудно ще приключи годината. Тя изрази надежда бюджетът, както и работата за София да не станат заложник на предстоящите избори, предава БГНЕС. Призиви се появиха и към структурите на партиите в СОС.

Георги Георгиев, председателят на СОС, призова групите на ПП-ДБ, БСП и “Спаси София” да подкрепят бюджет 2023 г. „За пръв път сме изправени пред безпрецедентна ситуация. Може да не успеем да съберем подкрепа за бюджета. ПП – ДБ и БСП са близо половината от СОС. Групата на ГЕРБ сме с 26 гласа.

До момента разговорите показват, че подкрепа от тях няма да получим”, каза Георги Георгиев. Васил Терзиев, кандидатът за кмет на ПП-ДБ, пък на пресконференция заяви, че първата му дума, която идва за бюджета е безотговорност. Предстоящото в четвъртък заседание се явява и последно редовно за мандата на настоящия СОС.

Съветниците ще разгледат и предложения за финансиране от Специализирания общински приватизационен фонд на обща стойност 3,9 млн. лева. Припомняме, че бюджетът на София през 2022 година бе в размер на 2,1 млрд. лева.