
Светът изхвърля 19% от храната си, а 783 милиона души са изправени пред хроничен глад , твърди ООН
март 27, 2024Светът е изхвърлил около 19% от храната, произведена в световен мащаб през 2022 г., или около 1,05 милиарда метрични тона, според нов доклад на ООН.
Докладът за индекса на хранителните отпадъци на Програмата на ООН за околната среда, публикуван в сряда, проследява напредъка на страните да намалят наполовина хранителните отпадъци до 2030 г.
ООН каза, че броят на страните, докладващи за индекса, почти се е удвоил спрямо първия доклад през 2021 г. Докладът от 2021 г. изчислява, че 17% от храната, произведена в световен мащаб през 2019 г., или 931 милиона метрични тона (1,03 милиарда тона), е била изхвърлена. Но авторите предупреждават срещу директни сравнения поради липсата на достатъчно данни от много страни.
Докладът е съавтор на UNEP и Програмата за действие за отпадъците и ресурсите (WRAP), международна благотворителна организация.
Изследователите анализираха данни за страната за домакинствата, хранителните услуги и търговците на дребно. Те открили, че всеки човек губи около 79 килограма (около 174 паунда) храна годишно. Което се равнява на най-малко 1 милиард хранения, които се губят ежедневно по целия свят.
По-голямата част от отпадъците – 60% – идват в домакинствата. Около 28% идват от хранителни услуги или ресторанти, с около 12% от търговци на дребно.
„Това е пародия“. Каза съавторът Клемънтайн О’Конър, координатор за хранителните отпадъци в UNEP. „Няма смисъл и е сложен проблем, но чрез сътрудничество и системни действия той може да бъде решен“.
Докладът идва в момент, когато 783 милиона души по света са изправени пред хроничен глад и много места са изправени пред задълбочаващи се хранителни кризи.
Хранителните отпадъци също са глобална загриженост поради екологичните щети от производството. Включително земята и водата, необходими за отглеждане на култури и животни и емисиите на парникови газове, които произвеждат. Включително метан, мощен газ, който представлява около 30 процента от глобалното затопляне още от прединдустриалните времена.
Загубата на храна и отпадъците генерират 8 до 10 процента от глобалните емисии на парникови газове . Ако беше държава, щеше да е на трето място след Китай и САЩ Фадила Джумаре, базиран в Нигерия сътрудник по проекта в Busara Center for Behavioral Economics, който е изучавал предотвратяването на хранителните отпадъци в Кения и Нигерия, каза, че проблемът още повече поставя в неравностойно положение много хора, които вече са несигурни за храна и не могат да си позволят здравословна диета.
„За човечеството хранителните отпадъци означават, че по-малко храна е достъпна за най-бедното население“. Каза Джумаре, който не участва в доклада.
Браян Роу, изследовател на хранителните отпадъци в държавния университет в Охайо, който не е участвал в доклада, каза, че индексът е важен за справяне с хранителните отпадъци.
„Ключовият извод е, че намаляването на количеството храна, която се губи, е начин, който може да доведе до много желани резултати. Опазване на ресурсите. По-малко екологични щети. По-голяма продоволствена сигурност. И повече земя за използване, различно от депа за отпадъци и производство на храни“. Каза Роу, който не беше замесен в доклада.
Докладът показва значителен ръст в покритието на хранителните отпадъци в страните с ниски и средни доходи, казаха авторите. Но може да се падне върху по-богатите нации да ръководят международното сътрудничество и разработването на политики за намаляване на хранителните отпадъци, казаха те.
В доклада се казва, че много правителства, регионални и индустриални групи използват публично-частни партньорства, за да намалят хранителните отпадъци и техния принос към климата и водния стрес. Правителствата и общините си сътрудничат с предприятията във веригата за доставка на храни. Като предприятията се ангажират да измерват хранителните отпадъци.
В доклада се казва, че преразпределянето на храни – включително даряването на излишък от храна на хранителни банки и благотворителни организации – е важно за справяне с хранителните отпадъци сред търговците на дребно.
Една група, която прави това, е Food Banking Kenya, организация с нестопанска цел, която получава излишък от храна от ферми, пазари, супермаркети и опаковъчни къщи и я преразпределя на ученици и уязвими групи от населението. Хранителните отпадъци са все по-голяма загриженост в Кения, където около 4,45 милиона тона храна се губят всяка година.
“Ние въздействаме положително на обществото, като предоставяме питателна храна. Също така въздействаме положително на околната среда, като намаляваме емисиите на вредни газове“. Каза Джон Мукухи, съосновател и изпълнителен директор на групата.
Авторите на доклада казват, че са открили, че разликите в хранителните отпадъци на домакинствата на глава от населението между страните с високи и по-ниски доходи са изненадващо малки.
Ричард Суонел, съавтор и директор на Impact Growth в WRAP, каза, че това показва, че хранителните отпадъци „не са проблем на богатия свят. Това е глобален проблем.”
„Данните са наистина ясни по този въпрос: че има проблем в целия свят и такъв, с който всички можем да се справим утре, за да спестим пари и да намалим въздействието върху околната среда“, каза той.
Източник: apnews.com
Превод и редакция: Mediamall.info