Почина злата сестра Рачид от „Полет над кукувичето гнездо“

Почина злата сестра Рачид от „Полет над кукувичето гнездо“

септември 24, 2022 0 By sredata

Актрисата Луиз Флечър издъхна на 88-годишна възраст в своя дом във Франция

Луиз Флечър – актрисата, която остана в историята с ролята на злата сестра Рачид от филма „Полет над кукувичето гнездо“, почина на 88-годишна възраст. Нейният агент е съобщил, че тя е издъхнала в съня си в своя дом във Франция, където в последните години живееше, предаде Sky News, цитирани от СЕГА.

Американският институт за кино беше поставил героинята й, медицинската сестра Рачид, на пето място в списъка на най-големите злодеи в киното. За изпълнението си навремето Флечър бе удостоена с награди „Оскар“, „Златен глобус“ и BAFTA. Актрисата наложи нов стандарт за пресъздаване на екранни злодеи, в партньорство с Джак Никълсън в образа на Макмърфи, във филма на Милош Форман от 1975 г., бързо придобил култов статус.

Дъщеря на глухи родители, родом от Алабама, Луиз е била научена да говори от леля си и от ранна възраст проявява интерес към актьорската игра. Прави професионалния си дебют през 1958 г., но е относително непозната в Холивуд, когато получава ролята на сестра Рачид: по онова време тя е в началото на 40-те си години и току-що се е завърнала към кариерата си след 11-годишна пауза, през която е отглеждала двете си деца. Режисьорът Милош Форман се спира на нея, след като много други нашумели звезди, сред които Анджела Лансбъри и Елън Бърстин, отказват ролята.

При получаването на своята награда от Американската филмова академия Луиз Флечър прави едно от най-трогателните представяния в историята на наградите „Оскар“, като става първата личност, използвала жестомимичен език от сцената, за да говори директно със своите родители: „Искам да ви благодаря, че ме научихте да мечтая. Виждате как мечтата ми се сбъдва“, казва тя.

Преди този успех кариерата на Флечър често е бивала възпрепятствана поради нейния ръст – със своите 178 см тя веднага е била отхвърляна при прослушванията, защото в много случаи се оказва по-висока от изпълнителя на главната мъжка роля. След „Полет над кукувичето гнездо“ обаче тя работи стабилно до края на живота си, включително като гост-звезда в популярни тв сериали, които й носят две номинации за наградите „Еми“. Актрисата има богат и разнообразен репертоар, но е най-известна с още една роля на злодей – в Star Trek: Deep Space Nine.

Отдавайки почит към нея във връзка с кончината й, в Туитър акаунта на Star Trek колегите й написаха: „С кончината на Луиз Флечър светът загуби една наистина прекрасна жена, която ни накара да я мразим дълбоко“.

Актрисата беше омъжена за холивудския литературен агент Джери Бик, който почина през 2004 г., но двамата от 1977 г. бяха разведени. Тя има двама синове, Джон Дашиъл Бик и Андрю Уилсън

Sky news / Актрисата в наши дни
Sky news / Флечър и Джак Никълсън се радват на току-що получените награди „Оскар“.