Полицаите протестират за заплати, блокират центъра на София

Полицаите протестират за заплати, блокират центъра на София

юли 15, 2023 0 By sredata

Те настояват за 10% увеличение на заплатите, което да бъде записано в предложения бюджет за 2023 година, приет на първо четене от Народното събрание

Полицаи ще протестират в София на шествие-митинг, съобщиха от Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР).

Те настояват за 10% увеличение на заплатите, което да бъде записано в предложения бюджет за 2023 година, приет на първо четене от Народното събрание, съобщи Нова. 

Служителите ще се съберат в 13:00 ч. пред Министерството на финансите, където публично ще отговорят на изказаните от министър Асен Василев твърдения, че ако е имало увеличение на заплатите предходната година, то през тази не се полага ръст на възнагражденията. 

В 13:15 ч. се очаква полицаите да тръгнат на шествие към Народното събрание, където да изразят своето несъгласие с поведението и позицията на народните представители от 49-ото Народно събрание, „които с мълчанието и бездействието си подкрепят тезите на министъра на финансите”, казват от СФСМВР.

Пред БНР заместник-председателят на синдикалната федерация на служителите Илия Кузманов обясни мотивите за протеста така: 

„Категорично ще настояваме до последния възможен момент това да се случи. Каквото и да говори г-н Василев, чрез увеличение на заплащането се дава една оценка на труда ни.

В случай, че това не бъде променено, ние ще приемем, че оценката е ниска, а това сваля мотивацията на служителите“. 

Служители на МВР от страната ще пристигнат в столицата, за да се включат в националния протест. 

Министърът на вътрешните работи също подкрепя протеста на служителите.