От NEXO “минават метър” с манипулативна позиция- тънки оправдания, внушаване на вина и настройване на българското население срещу закона

От NEXO “минават метър” с манипулативна позиция- тънки оправдания, внушаване на вина и настройване на българското население срещу закона

януари 13, 2023 0 By sredata

Въпрос към NEXO: Защо, криптокомпанията пускаше реклами из цяла България, ако не предлага или не желае да предложи услугите си на българския пазар?

Подробен анализ на позицията на NEXO

Криптокомпанията NEXO излезе с официална позиция, след като ДАНС и българската прокуратура нахлу в офисите им в София. По неофициална информация на фокус е била проверката върху транзакции, свързани с руски граждани и търговски дружества. Има подозрения, че зад легалната дейност, включващо дори закупуването на малка банка в САЩ, крипто-компанията е съдействала за заобикаляне на международните санкции срещу граждани и фирми от Руската федерация.

Нека припомним, че именно NBOX беше първата медия, която започна разследване на дейността на компанията NEXO в Швейцария и САЩ. Нещо повече. NBOX успя да вземе интервю от главния прокурор на щата Ню Йорк Летисия Джеймс, в който тя потвърди, че компанията с български акционери NEXO се разследва на територията на САЩ за злоупотреби с криптовалута и ценни книжа.

Подробен анализ на позицията на NEXO: 

Обвиненията на NEXO срещу разследващите органи

  • Лица от държавните власти не са се легитимирали
  • Не е представена заповед за претърсване 
  • Задържани са хора без заповед
  • Некомпетентност 

Внушаване на вина

Оправданията

  • NEXO не предлага услугите си на територията на България, но това не пречи да прави реклама в цялата страната, подобна на тази:
Снимка: Twitter

Манипулацията

  • “Nexo е сред криптокомпаниите с най-високи стандарти по отношение на “познавай-клиента-си” и мерките против изпирането на пари” – компанията, която е уличена от 8 щата за злоупотреба с ценни книжа.
  • NEXO помага на Украйна след старта на военния конфликт с Русия – защо тогава “милосърдният” съсобственик на “ХелпКарма” и съосновател на NEXO Коста Кънчев, който бе обвиняем за длъжностно присвояване за неправомерно разходване на дарителски средства, събрани от кампании на фондацията, излъга българските граждани. Препратка към материал на bTV през 19.12.2021 г.
  • От NEXO платили десетки милиони левове под формата на данъци и осигуровки, създавайки собствен продукт и правейки компанията световният номер едно в сферата си – Въпросът е, защо тогава главният прокурор на щата Ню Йорк Летисия Джеймс потвърди пред NBOX, че компанията с български акционери NEXO се разследва на територията на САЩ за злоупотреби с криптовалута и ценни книжа, ако са толкова “невинни” – ТУК
  • Друг е въпросът, защо българските телевизионни медии не показаха многократните изявления на главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс срещу NEXO, също така, защо в нито една телевизия не споменаха и това, че криптокомпанията е осъдена от 8 щата в Америка?

Защо българските телевизионни медии не споменаха, че това е второто разследване срещу Коста Кънчев, като първото е за неправомерно разходване на дарителски средства, събрани от кампании на фондацията “ХелпКарма”?