Мустафа Емин не притежавал нужното образование, за да работи в МО

Мустафа Емин не притежавал нужното образование, за да работи в МО

септември 7, 2023 0 By sredata

Мустафа Емин, съветникът на Тодора Тагарев, станал известен през последните дни поради скандала в „Пирогов“, не притежавал нужното образование, за да изпълнява функциите, за които е бил нает на работа в Министерството на отбраната.

Това става ясно от проверка на „Фокус“ сред видео архивите на МО.

Емин, който преди дни обяви, че ще подаде оставка след възмушението и обществения натиск, породени от скандалното му поведение в болница „Пирогов“, е бил гласен за парламентарен секретар.  

Когато поема кормилото на българската отбрана, Тагарев смятал да назначи Мустафа Емин точно за парламентарен секретар. Оказало се обаче, че кадърът на „Да, България“ нямал нужната военна диплома за този пост. Затова и самият Тагарев попада в неловка ситуация, когато говори за Емин по време на церемонията, когато запознава журналистите със свия екип.   

Единственият нов в моя екип, това е господин Мустафа Емин, който първоначално ще бъде назначен съветник, а когато, надявам се, че скоро ще завърши успешно Военна академия, магистратура, ще стане парламентарен секретар. Неговата основна задача ще бъде да работи с Комисията по отбрана“, казва Тагарев в края на юни.

Така остават без отговор въпросите: 

1. С какво Емин е толкова ценен за политическия кабинет на министъра на отбраната?

2. Кой го назначи в близкото обкръжение на министъра на отбраната, след като няма дори и военно образование?

3. Има ли политически чадър над Емин от най-високо ниво в правителството?

Припомняме, че името на Мустафа Емин стана известно покрай случая в болница „Пирогов“, когато лекари се оплакаха от агресия от страна на министерския съветник. Медиците се декларираха писмено, че Емин ги е заплашвал с министъра на здравеопазването, тъй като са спасявали живота на дете в шок и са били в невъзможност и да прегледат детето му с приоритет.