Кирил Вътев отиде при земеделците, за да им обещае нищо, те го освиркаха

Кирил Вътев отиде при земеделците, за да им обещае нищо, те го освиркаха

септември 19, 2023 0 By sredata

Земеделците обясниха, че с акцията показват какво става с българското мляко, след като внасяме украинско

Земеделският министър Кирил Вътев отиде при протестиращите земеделци, които се събраха от цялата страна на входа на София при Долни Богров. Той беше посрещнат с освирквания, а земеделските производители изляха прясно мляко на шосето при пристигането му.

Земеделците обясниха, че с акцията показват какво става с българското мляко, след като внасяме украинско. Символично на пътя бяха изхвърлени също малини и ябълки, а движението за кратко беше спряно.

След това на министъра бе дадена думата, като той обобщи от трибуната на протеста, че лесно и моментално решение на проблемите на протестиращите няма.

„Аз не съм професионален политик и вие много добре го знаете. Много добре познавам проблемите от повече от 30 години. Въпросът е как ще ги решим. Украйна е факт, от войната се промениха страшно много неща. Светът стана друг, а за съжаление заедно с още четири държави сме най-близо до войната и сме едни от най-потърпевшите заедно с още четири фронтови държави“, каза министърът. 

Той подчерта, че се отнася с уважение към техния справедлив протест – „всеки от вас се бори за своето право да произвежда и да получи заслуженото от това, което произвежда“. Натрупани били обаче проблеми от 30 години, които не са възникнали вчера, откогато е техният протест.

След това Вътев призна, че „обстановката наистина е сложна много повече, отколкото си я представяме в този момент, в който се гледаме в очите“.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbtvnews%2Fvideos%2F863470318674742%2F&show_text=false&width=560&t=0

„Имаме основания да си говорим, за да намерим правилните решения. За съжаление, нито едно от решенията не предполага моментално и веднага резултат“, каза той. Думите му предизвикаха недоволство у протестиращите, които започнаха да скандират „оставка“ и го освиркаха за втори път.

Той повтори, че са решени исканията им, обобщени в пет точки, но само тези, на които могат да бъдат намерени решения веднага. Сред тях е това, че за пропаднали площи се плаща на следващата календарна година, докато за тази година парите вече са освободени и се очакват заявленията.

„По първа точка – удължаване на забраната за внос от Украйна – знаете, че има един месец време. Вече губим четири дни от него, вместо да определим нашите искания за количествата, които можем да допуснем и за тези, които не искаме да допускаме“, обясни той. 

„По втора точка – помощите за Украйна: осигурени са 150 милиона лева, чакаме да дойде нотификацията от ЕС. Другите 63 млн. лева също са осигурени, утре ще се издаде министерското постановление и ще заминат за нотификация. Знаете как се кандидатства. Който ги е заявил, ще ги получи“, каза още министърът. 

По четвърта точка, „великият de minimis“, както го нарече Вътев, има остатък, който в момента се разработва, за да може от страна на производителите да се приемат заявления и да бъдат платени парите по тази помощ.

„Не забравяйте, че не само присъстващите тук сме производители и не само ние имаме нужда от подкрепа. Има армия от съвсем малки земеделски производители, за които също полагаме огромни усилия за първи път от 20 г. да получат някаква подкрепа“, обясни той. 

Въпреки освиркванията, министърът се опита да обясни на земеделците и че се водят преговори, но това не е лесно решение. „И аз искам сега и веднага, много повече от вас, за да не стоя тук по този начин, а да решаваме същинските проблеми“, обърна се той към освиркващите го протестиращи и уточни, че така както всички премиери на останалите пет държави водят преговори с Украйна, същото прави и акад. Николай Денков.

Самият премиер отиде на среща с протестиращите миньори и енергетици, но покани представители на земеделските производители на среща в Министерския съвет.

От Националната асоциация на зърнопроизводителите съобщиха, че след 14:00, след приключване на протеста на миньорите и енергетиците, протестиращите земеделци ще бъдат пред Министерския съвет.

Министър Кирил Вътев покани протестиращите земеделци в Министерския съвет на среща, в която ще се включат премиерът Николай Денков и министърът на финансите Асен Василев.

България има един месец, за да договори с Украйна вида и обема на селскостопански стоки, които ще се внасят в страната ни, каза Вътев:

„На 15-ти до колко късно продължиха преговорите в Европейската комисия за това трудно решение. Това не е лесно решение, не е просто решение. Далеч е по-сложно е от това, което искаме сега и веднага.“

Утре протестът продължава, като между 5:00 и 7:00 сутринта ще бъдат придвижени машините по бул. „Тодор Александров“.

А във връзка с блокадите на пътища МВР съобщи, че са отворени пътят Плевен – Долни Дъбник, в района на с. Ясен, както и Русе  -Силистра, при кръстовището на с. Старо село. Остава затворен пътят Силистра – Добрич, на изхода при с. Калипетрово.

Източници: dnes.dir.bg, БНР