Катастрофален случай: Около 10 хиляди изчезнали след наводненията в Либия (ВИДЕО)

Катастрофален случай: Около 10 хиляди изчезнали след наводненията в Либия (ВИДЕО)

септември 12, 2023 0 By sredata

„Телата все още лежат на земята в много части на града. Болниците са пълни с тела. Има и райони, до които все още не сме достигнали“, добави министърът на здравеопазването в правителството на източната част на Либия

Около 10 000 души са без следа след наводненията в Либия, съобщи Тамер Рамадан, ръководител на либийския клон на базираната в Тунис Международна федерация на дружествата на Червения кръст и червения полумесец, предаде ДПА.

Рамадан обяви това чрез видеовръзка на пресконференция на ООН в Женева.

Бурята „Даниъл“ донесе поройни дъждове в Либия в неделя и това доведе до катастрофални наводнения в източната част на страната. Стотици хора вече са били погребани в особено тежко пострадалия град Дерна, където са се скъсали две язовирни стени.

„Ситуацията е катастрофална“, каза Осман Абдулджалел, министър на здравеопазването в правителството на източната част на Либия, цитиран от Асошиейтед прес.

„Телата все още лежат на земята в много части на града. Болниците са пълни с тела. Има и райони, до които все още не сме достигнали“, добави той, цитиран от БТА.

По-рано властите изчислиха, че само в Дерна може да са загинали до 2000 души. Службата за спешна помощ и извънредни ситуации, която координира усилията за търсене и спасяване, заяви, че в Дерна са загинали около 2300 души, но не уточни на какво се основава тази цифра.

Над 2000 души загинали и около 6000 изчезнали след потопа в Либия (снимки)

„Обстановката се оказа по-тежка и по-страшна, отколкото очаквахме… Необходима е международна намеса“, каза още Абдулджалел.

Множество жители на Дерна описват сцени на хаос. През нощта те чули силни експлозии и разбрали, че язовирите извън града са се срутили и от тях идва водна стена, която „заличава всичко по пътя си“, каза жител на Дерна.

Бурята засегна и други райони в Източна Либия, включително град Байда, където според съобщенията са загинали около 50 души. Основната болница в града, е била наводнена и се е наложило пациентите да бъдат евакуирани.

Стотици семейства са били принудени да напуснат домовете си и са намерили подслон в училища и други правителствени сгради в град Бенгази и на други места в Източна Либия.