Земеделците са в протестна готовност

Земеделците са в протестна готовност

септември 20, 2023 0 By sredata

Вчера бе договорено, че вносът от Украйна няма да бъде разрешен, докато не бъдат договорени конкретни квоти

Земеделците остават в протестна готовност. Във вторник контактна група, излъчена от бранша, се среща с премиера с Николай Денков и представители на кабинета. Разговорите продължиха няколко часа, а равносметката – вносът от Украйна няма да бъде разрешен, докато не бъдат договорени конкретни квоти. Протестиращите получиха и обещание, че до края на септември ще им бъдат изплатени всички дължими държавни субсидии.

„Разбрахме се, че в 4:30 часа ще се съберем тук и ще отидем на жълтите павета. Така стана, че са се разбрали двама-трима между тях да си отидат в хотелите, да се наспят и да дойдат в 10 часа, да ни излъжат пак нещо. Никой тук не знае какво се случва. Трябва да сме единни, а не да се делим на някакви групи. Гърчихме се цяла нощ в тракторите”, каза представител на зеленчукопроизводители по повод представители на браншовите организации, съобщи NOVA.

По план в 5 часа тази сутрин тракторите трябваше да тръгнат към жълтите павета, но малко преди полунощ стана ясно, че тежките машини ще останат на паркинга на Долни Богров до подписването на меморандум с властта. Очаква се това да се случи днес.

Симеон Караколев от Българска аграрна камара обясни каква е ситуацията. „Изслушахме предложенията на правителството, обсъдихме ги. Снощи до полунощ продължаваха дискусиите. Очакваме всичко да бъде представено под формата на меморандум, с точни параметри. Чакаме финансовият министър да даде бюджет по програмата de minimis и да се изясни периодът, за който ще бъде наложена забрана за внос на определени култури, докато се изработи квотен режим. В 10 ч. се събира Инициативният комитет, за да решим как ще процедираме“, заяви той.