Земеделците на протест в триъгълника на властта

Земеделците на протест в триъгълника на властта

септември 19, 2023 0 By sredata

В същото време миньори и енергетици блокират центъра на София

Протестиращите земеделски производители дават срок до 15 ч. днес да бъдат изпълнени исканията им. Дотогава тежката техника ще бъде извън столицата и те няма да блокират центъра на София.

Под контрола на полицията земеделската техника ще бъде разположена на обособено за целта място – в района на Долни Богров, съобщиха от МВР.

Все пак протест пред Министерския съвет днес ще има. Недоволните желаят среща с министър-председателя. Предупредително тракторите ще останат на входа на София.

Протестиращите земеделци настояват да бъде спрян вносът от Украйна не само на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, но и на мляко, месо и мед. Също и незабавно да бъде изплатена държавната помощ на тези, чиито площи са пропаднали напълно, предава bTV.

Властите вчера заявиха, че част от исканията им ще бъдат удовлетворени. А относно вноса – ще се търсят възможности за регулирането му.

Днес и миньорите и енергетиците ще протестират в центъра на София, като затварят ключови участъци. Очаква се да се включат стотици работници от целия въгледобивен сектор в България.

Шествието ще започне в 11:30 ч. от площад „Св. Александър Невски“ и ще стигне до Министерския съвет.

Исканията са: „За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България“.