Денков пред „Скай Нюз“: Щом Русия използва касетъчни муниции, значи и Украйна може

Денков пред „Скай Нюз“: Щом Русия използва касетъчни муниции, значи и Украйна може

юли 11, 2023 0 By sredata

Скандално интервю за изпълзяването на касетъчни бомби е дал българският премиер акад. Николай Денков за „Скай Нюз“ .

„Доколкото съм чувал, те (руснаците) вече са използвали такъв тип боеприпаси, така че ако ги използват, нормално е да се очаква, че другата страна (Украйна) също може да ги използва. … Ние сме в пълноценна война, така че когато водиш война, заплахите са важни, но още по-важно е да имаш успех на бойното поле“ – казва с учедваща бойна смелост българският министър-председател в интервю за Sky News от Вилнюс, където се намира за срещата на върха на НАТО, основен въпрос на която е Украйна и евентуалното ѝ бъдещо членство в Алианса.

Касетъчните бомби (или боеприпаси) са изключително опасни и използването им предполага множество жертви, включително цивилни. Те представляват контейнери с десетки до стотици експлозиви в тях. Могат да бъдат хвърляни от самолет, изстрелвани от ракети или артилерия, морски оръдия или ракетни установки, при което се отварят и разпръскват безконтролно експлозивите. Предназначени са да се задействат при удар, но значителна част от тях не успяват да експлодират веднага. Това може да се случи например когато паднат върху мокра или мека земя. Така съществува риск да се взривят впоследствие и да ранят, осакатят или убият напълно невинен човек. Изстрелването им превръща района, където падат, в минно поле и излагат на риск цялото население дълго след края на бойните действия.

Това е причината да бъдат забранени с международен договор, към който са се присъединили над 120 държави, сред които е и България. Русия, Украйна и САЩ обаче не са.

Решението на САЩ да изпратят касетъчни муниции в Украйна е „военно“, а не политическо“, казва министър-председателят на България Николай Денков в близо двуминутното си интервю за „Скай Нюз“ по изключително проблемна за човечеството тема, в която той се изявява като абсолютен военолюбец и нехуманист.

Денков беше попитан от репортер на „Скай Нюз“ дали подкрепя решението на САЩ да изпратят касетъчни боеприпаси в Украйна за подкрепа на контранастъплението ѝ срещу Русия, на което той отговори, че не е военен и не може да отговаря на военен въпрос, цитиран от БГНЕС.

Репортерът продължи, настоявайки, че това също е политическо решение, подчертавайки, че британският премиер Риши Сунак каза ясно, че Обединеното кралство не иска да има „нищо общо с това решение“.

Българският премиер отново повтори, че политически това е чувствителен въпрос. Той подчерта, че договорът за забрана на касетъчните боеприпаси не е подписан нито от Русия, нито от САЩ и по този начин Москва дава съгласието си тези оръжия да бъдат използвани в битка.

„Русия е използвала касетъчни бомби в битка, така че ако са я използвали, се приема, че и другата страна може да ги използва“, изтърсва Денков, като излага тезата, че щом Русия може, защо Украйна да не може да поразява територии с касетъчни бомби и е нормално това са се очаква. Даже добавя, че Украйна ще реши как да ги използва, след като оцени ситуацията.

Премиерът каза, че не „знае как тези оръжия ще повлияят на предстоящите битки“, защото това е военен въпрос.

„Военният въпрос – казва премиерът – е дали това създава риск за украинските сили. Това е нещо, което не знам как ще се отрази на сраженията през следващите дни и седмици.“

Попитан от журналистката дали България е забранила употребата на касетъчни бомби Денков потвърждава, че това е така.

Дословно българският премиер казва следното:

„Ние забранихме касетъчните бомби, затова смятаме, че това е военно решение, то не е политическо решение от наша страна, но ние сме в пълноценна война, така че когато водиш война, заплахите са важни, но още по-важно е да имаш успех на бойното поле“.