ДАНС и българската прокуратурата влязоха в офисите на NEXO

ДАНС и българската прокуратурата влязоха в офисите на NEXO

януари 12, 2023 0 By sredata

Мащабна спецоперация се провежда на територията на София. В нея участват прокурори, следователи и агенти от ДАНС, като според информация на медията ни, те са влезли в офисите на компанията, занимаваща се с търговия с криптовалута NEXO.

По неофициална информация се проверяват транзакции, свързани с руски граждани и търговски дружества. Има подозрения, че зад легалната дейност, включващо дори закупуването на малка банка в САЩ, крипто-компанията е съдействала за заобикаляне на международните санкции срещу граждани и фирми от Руската федерация.

Сайтът NBOX.BG припомня, че беше първата медия, която започна разследване на дейността на компанията NEXO в Швейцария и САЩ. Нещо повече. Редактор на NBOX.BG успя да вземе интервю от главния прокурор на щата Ню Йорк Летисия Джеймс, в който тя потвърди, че компанията с български акционери NEXO се разследва на територията на САЩ за злоупотреби с криптовалута и ценни книжа. Цялото интервю може да видите – ТУК

Нека припомним още, че регулаторите от Ню Йорк, Калифорния, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт заведоха административни действия срещу компанията NEXO, заявявайки, че нейните сметки се квалифицират като ценни книжа и трябва да бъдат регистрирани като такива.