Главният прокурор на Ню Йорк: Nexo пренебрегна многократните ми предупреждения да се регистрират и днес те плащат цената за своите неправомерни действия

Главният прокурор на Ню Йорк: Nexo пренебрегна многократните ми предупреждения да се регистрират и днес те плащат цената за своите неправомерни действия

януари 20, 2023 0 By sredata

Ню Йорк ще получи 1,9 милиона долара от Nexo за нерегистриране и подвеждане на инвеститори, заяви в официална позиция до медията ни прокурор №1 Джеймс

Главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс и многощатска коалиция днес осигуриха до 24 милиона долара от компаниите за криптовалута Nexo Inc. и Nexo Capital Inc. (Nexo) за участие в нерегистрирано предлагане и продажба на ценни книжа и стоки, както и за лъжа на инвеститорите относно тяхната регистрация. Днешното споразумение ще разреши гражданско дело, заведено от Службата на главния прокурор (OAG) срещу Nexo през септември 2022 г., както и административни действия от страна на регулаторите на ценни книжа в девет други щата.  Nexo също така ще бъде забранен от сектора на ценните книжа в Ню Йорк за пет години и трябва да уведоми всичките си инвеститори в САЩ, включително около 3000 нюйоркчани, да изтеглят активите си от платформата. Ню Йорк ще получи повече от 1,9 милиона долара от Nexo като част от днешното споразумение, заяви в официална позиция до сайта NBOX.BG прокурор №1 Джеймс.

„Криптовалутните компании са ненадеждни и сенчести, но не са имунизирани от отговорност“, каза главният прокурор Джеймс. 

„Nexo пренебрегна многократните предупреждения от моя офис да се регистрират и днес те плащат цената за своите неправомерни действия. Дните на криптокомпаниите, които се държат така, сякаш правилата не важат за тях, свършват. Благодаря на моите партньори в други щати и на федерално ниво, че се присъединиха към мен в това усилие да държа Nexo отговорна за техните неприемливи практики.”

Нека припомним, че сайтът NBOX.BG подхваната темата “NEXO” преди повече от година, както и че на 27.09.2022 г. направи първото, а и досега единствено интервю с главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс относно криптокомпанията.

Също така, българската прокуратура и ДАНС започнаха разследване срещу криптокомпанията и извършиха обиски в офисите и домовете на шефовете на NEXO в България.

Споразумението се отнася до нерегистрираната оферта на Nexo и продажбата на ценни книжа под формата на лихвоносна сметка във виртуална валута, наречена Earn Interest Product (EIP). Главният прокурор Джеймс и многощатска коалиция осигуриха до 22,5 милиона долара поради нерегистрираната оферта на Nexo и продажбата на EIP. Всяка от 53-те юрисдикции на САЩ, които са членове на Северноамериканската асоциация на администраторите на ценни книжа, ще има право да поиска изплащане на повече от $424 000.  Освен това, главният прокурор Джеймс осигури 1,5 милиона долара за Ню Йорк за уреждане на нерегистрираната покупка и продажба на ценни книжа и стоки от Nexo чрез платформа за търговия с виртуална валута, наречена Nexo Exchange.

В допълнение към паричните облекчения, днешното споразумение включва петгодишна забрана на Nexo да предлага или продава ценни книжа в Ню Йорк. Съгласно споразумението, Nexo ще трябва да уведоми всички останали американски инвеститори да изтеглят своите виртуални активи от платформата на Nexo до 1 април 2023 г. 

Nexo също така ще трябва да отдели американските инвеститорски активи, да признае, че американските инвеститори притежават законно право на собственост върху тези активи и да не заемат, залагат или използват по друг начин тези активи в рискови спекулативни дейности.  Nexo също така се съгласи да провери самоличността на всички потенциални нови клиенти, за да гарантира, че не нарушава забраната за нерегистрирана дейност в Ню Йорк.

Към главния прокурор Джеймс в днешното споразумение се присъединяват държавни регулатори на ценни книжа от Калифорния, Индиана, Кентъки, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Върмонт, Вашингтон и Уисконсин.

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ днес обяви още и паралелно споразумение, в което Nexo се съгласи да плати допълнителни $22,5 милиона и да прекрати предлагането и продажбата на EIP сметки с променлив процент в Съединените щати.

Днешното подаване продължава усилията на главния прокурор Джеймс да защити инвеститорите в Ню Йорк и да регулира индустрията на криптовалутите.

По-рано този месец главният прокурор Джеймс осъди бившия изпълнителен директор на Celsius за измама на инвеститори и прикриване на тежкото финансово състояние на Celsius. През юни 2022 г. главният прокурор Джеймс предупреди жителите на Ню Йорк за опасните рискове от инвестиране в криптовалути, след като пазарът достигна тогавашните рекордно ниски нива. Също през юни главният прокурор Джеймс постигна споразумение за близо 1 милион долара с крипто платформата BlockFi Lending LLC за предлагане на нерегистрирани ценни книжа.  През март 2022 г. главният прокурор Джеймс издаде известие за данъкоплатците до инвеститорите във виртуална валута и техните данъчни съветници да декларират точно и да плащат данъци върху своите виртуални инвестиции.  През октомври 2021 г. главният прокурор Джеймс нареди на нерегистрираните платформи за криптовалута да прекратят дейността си поради неизпълнение на законовите си задължения.  През март 2021 г. главният прокурор Джеймс предупреди жителите на Ню Йорк за рисковете от инвестициите в криптовалута и напомни на инвестиционните платформи за техните законови задължения.

Главният прокурор Джеймс отново призовава жителите на Ню Йорк, които са били засегнати от измамно поведение на пазара на виртуални активи, да докладват тези проблеми на OAG. Главният прокурор Джеймс също така насърчава работниците в индустрията на криптовалутите, които може да са станали свидетели на неправомерно поведение или измама, да подадат жалба за нередности в нейния офис, което може да стане анонимно.

Случаят беше разгледан от помощник-главния прокурор Джеси Дивайн и старши правоприлагащ съветник Матю Уудръф от Бюрото за защита на инвеститорите, с помощта на правния асистент Чармейн Блейк от Бюрото за защита на инвеститорите, както и от детектив-следовател Брайън Мец от отдела за разследвания. Бюрото за защита на инвеститорите се ръководи от Шамисо Масвосве и изпълняващия длъжността заместник-началник на бюрото Кен Хаим и е част от отдела за икономическо правосъдие, който се ръководи от главния заместник-главен прокурор Крис Д’Анджело и първия заместник-главен прокурор Дженифър Леви.

Автор: Николай Самоковски