„Алфа рисърч“: Стартовото доверие към кабинета е 20%, висок дял неутрални оценки – 43% и 37% недоверие

„Алфа рисърч“: Стартовото доверие към кабинета е 20%, висок дял неутрални оценки – 43% и 37% недоверие

юни 29, 2023 0 By sredata

Прогресивен спад в доверието и първа по рода си поляризация в отношението към президента Радев: 33% положително, 32% отрицателно и 35% неутрално отношение към него, според социолозите

Виждаме една рационална позиция в българското общество по отношение на възприятията за управлението на двете най-големи политически сили – ГЕРБ и ПП-ДБ. При предходни изследвания на служебните кабинети тогава водещото бе, че хората искат да имат редовно правителство. 48% от хората казват, че това не е най-идеалното правителство, но предвид ситуацията, възможностите и реалностите, то получава одобрение.

Това сочи проучване на „Алфа рисърч“, проведено в периода 20-26 юни сред 1000 пълнолетни граждани, цитирано от БНТ.

Срещу правителство между двете водещи сили изпъкват две версии: че това е предателство спрямо избирателите на двете коалиции, и втората – че е вредно за страната. Тези тези получават значително по-малка подкрепа в обществото.

77% от хората, които са подкрепили ГЕРБ-СДС, приемат тази теза, че това правителство е най-приемливият вариант, а 76% от симпатизантите на ПП-ДБ са също на тази теза.

Проучването измерва начална позиция на подкрепата към кабинета, която сочи, че всички скандали, които са били при формирането и гласуването му, са се отразили на обществените нагласи, които пък води до критично настроено общество към правителството. Тук резервът, който има правителството, е високият дял на хората, които са с неутрална позиция.

Парламентът започна с минимум подкрепа – 8%, която е характерна за края на един парламент, а не за началото – това се дължи на скандалите и разправиите. Президентът продължава да е с най-висока подкрепа, но при него има вече една негативна тенденция и поляризация на обществото, която особено много се засили при връчването на мандата на настоящото правителство. Това разочарова симпатизантите на партиите, които иначе са имали симпатии към него, сочи изследването.

Ето какво показва цялото изследване:

Настоящото изследване е проведено в периода 20 – 26 юни 2023г. от „Алфа Рисърч“, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

„Алфа Рисърч“ носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Три месеца след предсрочния парламентарен вот и седмици след излъчването на кабинета „Денков – Габриел“, обществено-политическите нагласи се открояват с трезв реализъм за желаното и възможното в настоящата ситуация – това сочат резултатите от периодичния мониторинг на Алфа Рисърч, реализиран в периода 20 – 26 юни 2023г., сред 1000 пълнолетни жители на страната по метода на пряко стандартизирано интервю с таблети.

Конкретните измерения на тези нагласи в края на юни са:

Стартово доверие към кабинета от 20%, все още висок дял неутрални оценки (43%) и 37% недоверие. По-добър, но също поляризиран начален личен рейтинг на премиера Н. Денков (26% доверие, 30% недоверие, 44% неутрално отношение).

Одобрение за дейността на 49-то НС на „санитарния“ минимум от 8 на сто, срещу 53% неодобрение и 39% неутрално мнение.

Прогресивен спад в доверието и първа по рода си поляризация в отношението към президента Р. Радев, отразяваща разделителните линии в обществото: 33% положително, 32% отрицателно и 35% неутрално отношение към него.

Очаквани електорални щети за водещите политически формации, но запазване на цялостните рамки на последния вот. ГЕРБ получава подкрепата на 25.1% от решените да гласуват (около 2 пункта по-малко от април) , а ПП-ДБ – 20.2% (спад от около 5 пункта). Без промяна в подкрепата за останалите партии през последните два месеца: трета позиция за Възраждане с 15.4%, следвани от ДПС (12.6%), БСП (8.8%), ИТН (4.1%).

Високото недоверие, което Ив. Гешев генерира докато заемаше поста главен прокурор се възпроизвежда и във възприемането му като потенциален политик – в съотношение 82% : 3% хората не биха се доверили на негова формация, 15% не са в състояние да изразят позиция.

Очертаваща се оспорвана конкуренция в битката за кметските места наесен. Превес на предпочитанията към избор на нови градоначалници (49%) над желанието за запазване на досегашните (41%) и висока вероятност за балотаж в по-голям брой общини в сравнение с последния местен вот от 2019г.

По-детайлният анализ разкрива следния релеф зад тези обобщени тенденции:

Политически нагласи и доверие в институции и партии

Желанието за преодоляване на политическата криза и излизането от цикъла служебни правителства е многократно регистрирано в експресни социологически проучвания на Алфа Рисърч. Тази позиция продължава да среща най-високо одобрение сред обществото, въпреки острите политически атаки, на които беше подложен кабинетът „Денков-Габриел“ още от деня на гласуването му в Народното събрание. 48% от пълнолетните жители на страната споделят мнението, че правителство между първите две политически сили не е идеален, но е най-добрият от възможните варианти. Двата най-активно лансирани срещу него аргумента получават значително по-слаб обществен отзвук: 14 на сто смятат, че правителството между ГЕРБ и ПП-ДБ е предателство към собствените им избиратели, а 13% – че то е вредно за страната. Зад общото управление застават 77% от априлските избиратели на ГЕРБ, 76% от тези на ПП-ДБ, над 40 на сто от гласувалите за други партии и всеки трети от неучаствалите във вота.